Accesul la microfinanțare al antreprenorilor și fermierilor din România va fi susținut prin noul parteneriat dintre Fondul European de Investiții și BT Mic, cea mai mare instituție de microfinanțare din România. Anunțul a fost făcut astăzi, în București.
Această inițiativă va avea impact pentru 7.500 de microîntreprinderi din România și va îmbunătăți accesul la finanțare.
Parteneriatul reprezintă prima investiție din România care este susținută de InvestEU și a fost anunțată cu ocazia lansării oficiale a InvestEU la Reprezentanța Grupului Băncii Europene de Investiții în România.
Fondul European de Investiții va oferi 8,4 milioane de euro (42 de milioane de lei) pentru a garanta operațiuni de microfinanțare în valoare de 500 de milioane de lei (100 de milioane de euro) derulate de BT Mic, compania de microfinanțare a Băncii Transilvania, cel mai mare grup bancar din România.
Acest nou acord cu BT Mic va asigura acces mai mare la finanțare pentru micii întreprinzători, cu impact direct asupra generării de locuri de muncă și dezvoltării economice în comunitățile din care fac parte.
Fondul European de Investiții a sprijinit microfinanțarea prin BT Mic, prin patru inițiative, în ultimii patru ani.
Noua cooperare reprezintă prima inițiativă din România care este susținută de InvestEU și a fost anunțată cu ocazia lansării oficiale a InvestEU la Reprezentanța Grupului Băncii Europene de Investiții în România.
Despre InvestEU
Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanțare esențială pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice și private semnificative pentru a sprijini o redresare durabilă. Acesta contribuie la generarea de investiții suplimentare în conformitate cu prioritățile europene cheie, cum ar fi programul european de afaceri ecologice, tranziția digitală și sprijinul pentru IMM-uri. Programul InvestEU reunește toate instrumentele financiare ale UE pentru a sprijini investițiile, făcând finanțarea proiectelor mai simplă, mai eficientă și mai flexibilă. Programul, care se bazează pe succesul precedentului Plan de investiții pentru Europa, cunoscut și sub numele de „Planul Juncker” (peste 500 de miliarde EUR investiți în perioada 2015-2021), are trei componente: Fondul InvestEU, Centrul consultativ InvestEU și portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul diferiților parteneri financiari, în special al BEI. Aceștia vor investi în proiecte prin utilizarea garanției bugetare a UE de 26,2 miliarde EUR pentru a mobiliza cel puțin 372 de miliarde euro în investiții.