Vă informăm că Registrul Comerțului își suspendă activitatea în perioada 16 iulie - 25 iulie. Toate cererile primite vor fi preluate si pregătite de catre echipa Organic Consulting si vor fi soluționate după data de 25 iulie.

Etapele proiectului de modificare a Codului Fiscal

Proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate şi majorarea accizelor pentru ţigarete.

Mai jos regăsiți principalele modificări legislative din acest an, precum și propunerile depuse spre aprobare În aceasta lună:

  • Iulie 2022:
  • angajaţii au acces la Revisal pentru a-şi putea dovedi vechimea în muncă

Angajaţii şi foştii angajaţi au acces online la datele lor din registrul de evidenţă al salariaţilor, aflat pe portalul Revisal administrat de Inspecţia Muncii. Cu datele extrase din Revisal, aceştia pot dovedi vechimea în muncaă şi/sau specialitate, iar legea intră în vigoare pe 26 iulie 2022.

• Act normativ: Legea nr. 144/2022 – modificare Codul muncii, Monitorul Oficial nr. 502/ 23 Mai 2022.

  • Valoarea nominală maximă a tichetului de masă pe care angajatorii o pot oferi angajaților crește la 30 lei per angajat, pentru fiecare zi lucrată, din luna iulie a acestui an. (se află în Monitorul oficial)
  • Marii contribuabili vor trebui să aplice SAF-T, fiind obligatoriu pentru ei, după ce au trecut cele 6 luni privind perioada de grație. (se află în Monitorul oficial). Este vorba despre completarea Declarației 406.
  • În luna iulie, pensionarii cu venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor primi un ajutor de 700 de lei. Acesta se acordă o singură dată, adică doar în această lună. (se află în Monitorul oficial)
  • e-transport sau Radarul mărfurilor se aplică de la 1 iulie. (se află în Monitorul oficial). Dacă există un transport de bunuri cu risc fiscal ridicat, dar și alte bunuri ce nu sunt considerate cu risc fiscal, toate bunurile transportate se vor declara în sistemul RO e-TransportIMPORTANT: Sancțiunile al e-Transport se vor aplica din 1 octombrie (s-a modificat față de proiect).
  • e-factura se aplică de la 1 iulie 2022 pentru produsele cu risc fiscal ridicat în relația B2B. Este vorba despre: Legume, fructe, rădăcini și tuberculi alimentari, alte plante comestibile ; Băuturi alcoolice; Construcții noi; Produse minerale (apă minerală naturală, nisip și pietriș); Îmbrăcăminte și încălțăminte

Organic Consulting vă vine în ajutor în cazul în care aceste modificări legislative afectează activitatea societății dumneavoastră. Nu ezitați să ne contactați.

B2G e tot de la 1 iulie. 

  • Angajările la stat sunt suspendate de la 1 iulie până la 31 decembrie 2022. De precizat că pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor sau examenelor anterior datei de 1 iulie 2022, se continuă procedurile de ocupare a acestora, conform prevederilor în vigoare la acea dată. (Se află în Monitorul oficial)
  • Se modifică Codul de procedură fiscală în sensul că „aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 5 ani de la data săvârşirii faptei” .Anterior, termenul era de 6 luni, dar ANAF a pierdut procese, așa că Ministerul Finațelor a decis să modifice legislația. Are de-a face cu faptul că amenda contravențională aplicată pentru neplata anumitor impozite se prescrie în șase luni şi nu în cinci ani, cum a reținut ANAF.
  • Reducere de 50 de bani/litrul de benzină și motorină de la 1 iulie.
  • Controale masive ale ANAF la personae fizice de la 1 iulie. În acest sens, angajații
  • ANAF va demara controale la 140 de mari contribuabili, ca urmare a unei analize de risc. Fiscul va începe controale pe litoral pentru că unii agenți economici nu dau bon fiscal la șezlonguri.
  • Iunie 2022 – decembrie 2022: salariul minim creşte cu 18% în industria alimentară şi în agricultură

Salariul minim creşte de la 2.550 de lei brut pe lună la 3.000 de lei brut pe lună în perioada iunie- decembrie 2022 pentru circa 300.000 de salariaţi din industria alimentară şi din agricultură. În valori nete, salariile minime ale angajaţilor din aceste sectoare vor creşte cu 250 de lei pe lună, de la 1.524 de lei net în prezent la 1.774 de lei net.

Ca urmare a acestei majorări, angajatorii vor fi scutiţi de plata unor taxe şi impozite, după modelul facilităţilor acordate anterior în construcţii.

• Act normativ: Legea nr. 135/2022 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, Monitorul Oficial nr. 489/17 Mai 2022.

  • Iunie – decembrie 2022: angajatorii pot creşte, voluntar, salariul minim cu 200 de lei neimpozitaţi

Angajatorii pot majora, voluntar, în perioada 1 iunie – 31 decembrie 2022 inclusiv, nivelul salariului de bază lunar brut cu suma de 200 de lei, respectiv de la 2.550 de lei la 2.750 de lei (fără a include sporuri şi alte adaosuri). Prevederile nu se aplică în cazul personalului bugetar.

• Act normativ: OUG nr. 67/2022 privind unele măsuri fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea art. 59 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, Monitorul Oficial nr. 494/18 Mai 2022.

Organic Consulting vă vine în ajutor în cazul în care aceste modificări legislative afectează activitatea societății dumneavoastră. Nu ezitați să ne contactați.

  • Mai 2022: Kurzarbeit a fost prelungit până la 31 decembrie 2022

Angajatorii afectaţi de criza economică internaţională, inflaţie şi războiul din Ucraina pot reduce în continuare timpul de muncă al angajaţilor dacă nu au comenzi, la fel ca în perioada pandemiei. Pentru angajaţi, măsura prevede acordarea în continuare a indemnizaţiei de 75% din salariul de bază brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru în cazul celor afectaţi de reducerea timpului de muncă cu cel mult 80% din durata zilnică, săptămânală sau lunară. Pentru freelanceri (PFA, drepturi de autor etc.) este prelungită perioada de acordare a indemnizaţiei de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale pentru profesioniştii prevăzuţi de Codul civil. Măsura face parte din schema de sprijin financiar pentru reducerea timpului de muncă (programul Kurzarbeit).

Act normativ: ordonanţă de urgenţă, 30 mai 2022 – urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

  • Aprilie 2022:
  • părinţii pot încheia contracte de muncă cu bonele

Părintele sau reprezentantul legal al copilului şi bona pot încheia un contract individual de muncă, pe lângă modalităţile existente până în prezent (contract de muncă încheiat de bonă cu o persoană juridică sau desfăşurarea activităţii bonei ca persoană fizică autorizată). Părintele care a încadrat o bonă cu contract individual de muncă are obligaţia de a-i întocmi un dosar personal pe care să îl prezinte la solicitarea inspectorilor de muncă, în caz contrar fiind prevăzute sancţiuni. Conform datelor Inspecţiei Muncii, în august 2021, existau mai puţin de 15.000 de contracte de muncă înregistrate pentru ocupaţiile de bonă, baby sitter, îngrijitor de copii şi guvernantă.

• Act normativ: Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă.

  • Diurnele şoferilor din transporturi internaţionale, scutite de taxe salariale în plafonul a 3 salarii

O modificare adusă Codului Fiscal „iartă“ companiile de transporturi şi de construcţii (cu activităţi în alte ţări) de amenzile Fiscului, care în ultimii ani ar fi reîncadrat diurnele angajaţilor din aceste sectoare ca venituri salariale. De acum încolo, dacă diurna şoferului depăşeşte echivalentul a 3 salarii de bază, ce va fi încasat peste acest nivel va fi impozitat ca venit salarial.

Act normativ: ordonanţă de urgenţă, 30 mai 2022 – urmează să fie publicată în Monitorul Oficial.

  • Ianuarie 2022:
  • 100.000 de muncitori din state non-UE pot fi admişi pe piaţa muncii

Oficial, 100.000 de cetăţeni din state non-UE pot veni să lucreze în 2022 România, contingentul de muncitori străini care pot veni să lucreze fiind dublu faţă de anul 2021.

• Act normativ: Hotărâre de Guvern nr. 132/27.01.2022 privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2022, Monitorul Oficial nr. 90/28.01.2022

  • Salariul minim a crescut cu 11%

• Salariul minim brut a crescut de la 2.300 de lei brut în 2021 la 2.550 de lei brut pe lună în 2022, respectiv o creştere de 10,9%. Peste 1,2 milioane de salariaţi din România, adică un sfert din total, câştigă salariul minim pe economie.

• Act normativ: Hotărârea Guvernului nr. 1071/2021 (Monitorul Oficial 950 din 5 octombrie 2021).

Organic Consulting vă vine în ajutor în cazul în care aceste modificări legislative afectează activitatea societății dumneavoastră. Nu ezitați să ne contactați.

o   Proiect depus spre aprobare privind modificarea Codului Fiscal

  • majorarea cotei de impozit pe dividende de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/platite intre persoane juridice romane, precum si pentru cele distribuite/platite catre nerezidenti;
  • reducerea plafonului veniturilor obtinute in anul precedent, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro;
  • instituirea conditiei ca microintreprinderile sa aiba cel putin un salariat, situatie in care este necesara eliminarea cotei de impozitare de 3%.
  • instituirea unei conditii de detinere de titluri de participare de catre acelasi actionar/asociat la cel mult trei microintreprinderi, in cazul actionarilor/asociatilor care detin mai mult de 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot;
  • limitarea la 20% a veniturilor obtinute din consultanta si management; excluderea din sfera de aplicare a impozitului pe veniturile microintreprinderilor a persoanelor juridice care desfasoara activitati : in domeniul bancar, in domeniul asigurarilor si reasigurarilor, al pietei de capital, inclusive activitati de intermediere in aceste domenii, in domeniul jocurilor de noroc, precum si a persoanelor juridice romane care desfasoara activitati de explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor de petrol si gaze naturale;
  • eliminarea posibilitatii de optiune pentru aplicarea impozitului pe profit in situatia in care erau indeplinite conditiile legate de valoarea capitalului social si a numarului de salariati;
  • mentinerea cotei de impozitare de 1%;
  • se propune modificarea plafonului pana la care se acorda facilitate fiscale in domeniul constructiilor, sectorul agricol si in industria alimentara, respectiv de la 30.000 lei lunar la 10.000 lei lunar, inclusiv. Pentru partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu se aplica facilitatile fiscale;
  • se propune modificarea plafonului pana la care contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, respectiv de la 100.000 euro la 25.000 euro;
  • se propune introducerea unui plafon lunar de venit neimpozabil si care nu se cuprinde in bazele de calcul ale contributiilor sociale obligatorii, in cazul veniturilor din salarii si asimilate salariilor, de cel mult 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat; Pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil lunar de 33% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
  • se propune revizuirea sistemului de acordare a deducerilor personale in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din salarii la locul unde se afla functia de baza.
  • in cazul veniturilor obtinute din jocuri de noroc, se propune mentinerea modalitatii de determinare a impozitului pe venit prin aplicarea unui barem de impunere cu transe de venit asupra fiecarui venit brut, cu cote de impunere cuprinse intre 10% si 40%;
  • se propune modificarea bazei anuale de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate;
  • se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, sa se excluda din sfera de aplicare a facilitatii cotei reduse de TVA de 9% si bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202 10 00 si 2202 99, respectiv a bauturilor nealcolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate;
  • se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, sa se aplice aceeasi cota deTVA, respectiv cota de 9%, atat pentru livrarea de alimente, inclusiv bauturi ( cu exceptia bauturilor alcoolice si a celor nealcoolice care contin adaos de zahar sau alti indulcitori sau aromatizate), destinate consumului uman si animal, cat si pentru serviciile de restaurant si de catering si pentru activitatile de cazare hoteliera.
  • se propune ca, incepand cu data de 1 ianuarie 2023, sa se restranga sfera de aplicare a cotei reduse de tva de 5% pentru livrarea de locuinte catre personae fizice, ca parte a politicii sociale, in sensul in care persoanele fizice sa beneficieze de aceasta facilitate o singura data, respectiv sa achizitioneze, in mod individual sau in comun cu alta persoana fizica/alte personae fizice, o singura locuinta a carei valoare nu depaseste suma de 600.000 lei, exclusiv TVA, cu cota redusa de 5%;
  • se propune aprogarea, incepand cu 1 august 2022, a prevederilor legii nr.170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Persoanele care au datorat impozit specific unor activitati, vor fi obligate la plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, indiferent de indeplinirea conditiilor de aplicare a acestui sistem de impunere si/sau a impozitului pe profit pentru veniturile realizare din alte activitati decat cele corespunzatoare codurilor CAEN specific.
×