Schema de ajutor de stat IMM Invest Plus va fi prelungită, a anunțat, joi, premierul Marcel Ciolacu.
Aproximativ 11.500 de firme româneşti vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget aproximativ de 2,5 miliarde de euro.
„Continuăm să sprijinim capitalul românesc, prelungim şi în acest an schema de ajutor de stat IMM Invest Plus, cu toate componentele sale. În jur de 11.500 de firme româneşti vor beneficia de acest ajutor din partea statului, cu un buget aproximativ 2,5 miliarde de euro. Sprijinul vine sub formă de granturi, cât şi garanţie pentru credite, iar valorile maxime ale ajutoarelor acordate companiilor au fost majorate”, a spus premierul, conform Agerpres.
Schema de Ajutor de Stat IMM INVEST PLUS 2023
Pentru depășirea dificultăților economice create de invazia Rusiei asupra UCRAINEI, Guvernul României a aprobat prin OUG 99/2022 modificata prin OUG 180/2022, schema de ajutor de stat IMM INVEST PLUS 2023 şi componentele acesteia – IMM INVEST ROMÂNIA, AGRO IMM INVEST, IMM PROD, GARANT CONSTRUCT, INNOVATION şi RURAL INVEST, prin care pot fi accesate ajutoare de stat sub forma de garanții pentru împrumuturi și sub forma de granturi.
Caracteristicile generale ale Schemei de Ajutor de Stat IMM INVEST PLUS
- Procentul de garantare este de maximum 90% din valoarea împrumutului.
- Valorile maxime ale creditelor
- 5 milioane pentru capital de lucru
- 10 milioane lei pentru proiectele de investiții
- Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni pentru creditele de investiții și de 36 luni pentru creditele/liniile de credit pentru capital de lucru.
- Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul programului nu poate depăși 10.000.000 lei, respectiv 5.000.000 lei pentru beneficiarii din domeniul agriculturii primare, acvaculturii și pisciculturii.
- Valoarea maximă a finanțărilor acordate beneficiarilor din industria de procesare a sfeclei de zahăr nu poate depăși 10.000.000 lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru.
- Pentru creditele de investiții, la solicitarea beneficiarilor se poate acorda o perioadă de grație de maximum 18 luni la rambursarea principalului.
- Valoarea granturilor se situează în limita cumulului rezultat din valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, pe toată durata de valabilitate a garanției acordate, și a dobânzilor aferente acordate pe o perioadă de maximum 12 luni.
- Grantul acordat unui beneficiar nu poate depăși echivalentul în lei a sumei de:
- 2.000.000 Euro/întreprindere/UAT
- 250.000 euro/întreprindere în cazul beneficiarilor din domeniul agriculturii primare
- 300.000 euro pentru beneficiarii din domeniul acvaculturii și pescuitului.
- Dobânzile aferente creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru și investițiilor sunt subvenționate 100% pe o perioadă de 12 luni de către Ministerul Finanțelor, cu excepția celor acordate beneficiarilor componentei AGRO IMM INVEST.