Vă informăm că Registrul Comerțului își suspendă activitatea în perioada 16 iulie - 25 iulie. Toate cererile primite vor fi preluate si pregătite de catre echipa Organic Consulting si vor fi soluționate după data de 25 iulie.

Care sunt condițiile ca o societate să rămână/devină microintreprindere | Ce regim de impozitare să aplic în 2023?

Prin Ordonanța Guvernului 16/2022 au fost aduse o serie de modificări și completări Codului fiscal.

Astfel, cu ajutorul eticexpert.ro, încercăm să vă ajutăm să răspundeți la întrebarea Ce regim de impozitare să aplic în 2023?

Dar mai întâi iată care sunt principalele modificări aduse de OG 16/2022:

  • Să realizeze venituri într-un an mai mici de 500.000 euro, la cursul BNR de la dată închiderii anului pentru care s-au realizat veniturile.
  • Capitalul social al societății nu este deținut de stat sau unități administrativ-teritoriale.
  • Societatea nu se află în dizolvare urmată de lichidare la 31 decembrie.
  • Societatea trebuie să aibă la 31 decembrie venituri din consultanță sub 20% din totalul veniturilor din anul respectiv
  • Are asociați/acționari care dețin peste 25% din părțile sociale/acțiuni la cel mult 3 microîntreprinderi
  • Societatea are cel puțin un salariat cu 8 ore/zi sau există un contract de administrare sau de mandat cu o indemnizație cel puțin egală cu salariul minim pe economie.

Începând cu 01.01.2023 există o singură cotă de impozitare: 1% total venituri (dispare cota de 3%).

„Depinde foarte mult de volumul activității societății”

„Fiecare societate trebuie să își analizeze activitatea și mai ales să estimeze corect cum va fi activitatea viitoare. Dacă, de exemplu, societatea este prestatoare de servicii, în principiu, este mai convenabil să fie microîntreprindere. În schimb, dacă societatea face comerț, în funcție de adaosul practicat, poate fi mai convenabil să treacă la impozit pe profit. Dacă societatea are o cifra de afaceri mică este posibil ca impozitul pe profit rezultat să fie mai mic decât impozitul pe venit microîntreprindere + taxe salariale”, a conchis consultantul fiscal contactat de eticexpert.ro.

×